Kaj morate starši vedeti o učenju kitare

Dragi starši, 

učenje kitare in izbira pravega učitelja za kitaro je zelo pomembna odločitev, tudi če vaš otrok ne želi postati profesionalni glasbenik.

Učenje kitare in glasbe je povezano s številnimi osebnostnimi kvalitetami, ki jih vaš otrok lahko razvije v povezavi s pravilnim pristopom k učenju ter seveda s pravim učiteljem, ki zna otroka navdušiti nad kitaro in glasbo.

Na žalost velikokrat starši zelo površinsko izbirajo učitelja za kitaro, kar rezultira v frustraciji otroka. 

To ima lahko za posledico popačeno samopodobo, slabe izkušnje z nastopanjem in samozavestjo in predvsem občutek, da se nečesa ne »da« naučiti, da »nisem sposoben igrati kitare in da je glasba pretežka zame«.

Tega je na žalost zelo veliko, saj pri izbiri učitelja in programa učenja niso upoštevani pravi kriteriji.

V nadaljevanju vam želim podati nekaj koristnih informacij, za katere mislim, da jih je dobro vedeti, preden se odločite za pravega učitelja kitare.

Koristne informacije

Prva stvari, ki jo morate vedeti je, da se programi glasbenih šol zelo razlikujejo.

Učenje kitare ni samo učenje kitare v smislu »everything goes«, ampak je potrebno poznati želje otroka in program, kamor ga vpisujete.

Če malo poenostavim - veliko otrok si želi igrati hokej, starši pa jih vpišejo na umetnostno drsanje. »Pa saj imaš drsalke in tudi na ledu si.« 

Enako je pri kitari, klasični program učenja je popolnoma drugačen kot popularen. Klasičen program je super za otroke, ki se želijo usmeriti v klasično glasbo.

Absolutno pa klasičen program NI podlaga za popularno in rock kitaro.

Tako kot umetnostno drsanje NI podlaga za hokej. Različni programi kitare imajo različne cilje in s tem predviden nabor vaj in znanj, ki jih mora otrok osvojiti.

Pri izbiri glasbene šole je zelo pomembno, da razumete, po kakšnem programu delajo in kaj je cilj tega programa.

K nam na šolo prihajajo otroci po 6-ih ali 7-ih letih igranja klasične kitare, ki ne znajo zaigrati ničesar brez not, ne poznajo akordov in osnov brenkanja in igranja s trzalico.

Še enkrat - s tem ni nič narobe, če so to cilji otroka, v kolikor pa je to plod odločitve zaradi nepoznavanja sistema poučevanja, je to za otroka lahko res mučno.

Zelo pomembno je, da se pogovorite z otrokom in da veste, česa si želi.

Mit, ki pravi »začeti je potrebno s klasično kitaro«, seveda spet ne velja. Daleč najlažje je začeti z električno kitaro. Električna kitara je najmehkejša za igranje in tudi trup kitare je manjši, tako da otroci med igranjem lažje držijo kitaro.

Pri električni kitari je najlažje dobiti ton in se naučiti igrati, saj za igranje ne potrebujejo toliko moči in tenzije. Kasneje je veliko lažje preiti na druge oblike kitare – akustično ali klasično kitaro. Veliko težje pa je z njo začeti.

Kljub vsemu še to. Najpomembneje je, da je otroku kitara všeč in da jo želi igrati. Se pravi, če si nekdo želi igrati akustično ali klasično kitaro, se seveda da tudi to.

Ampak, otroci si velikokrat želijo igrati na električno kitaro, starši pa mislite, da je potrebno začeti s klasično ali akustično.

Pomembno je tudi, da razumete, da je električna kitara lahko najtišja, sploh če se jo vadi na ojačevalec s slušalkami. Akustične kitare so veliko glasnejše kot električne.

Ta tema je najbolj kontroverzna. Od otroka se ne pričakuje, da bo v začetnih fazah učenja kitare vadil doma sam.

In od otroka se absolutno ne pričakuje, da bo na ure prihajal 100% pripravljen in vse znal.

Velik del ur je namenjen pravilni vaji pod vodstvom učitelja. Na začetku se pri kitari vsi učenci velikokrat znajdejo v situaciji, ko vadijo sami doma in jim nekaj ne gre. 

Pri otroku je to še toliko težje. Če otrok misli, da se od njega pričakuje, da mora vse doma zvaditi sam, se mu bo kitara absolutno uprla in ne bo z veseljem vadil.

Tudi pri športnih aktivnostih otroci ne »vadijo« doma, ampak na treningu. Enako je pri kitari.

Sčasoma, ko se osvoji osnovne tehnike in otrok vzpostavi povezavo z inštrumentom, je tudi veliko lažje vzeti kitaro v roko in vaditi doma.

Prva kitara ne rabi biti draga, mora pa ustrezati nekim »higienskim minimumom«. 

Priporočam vam, da kitare ne kupujete preko spleta. Kitaro je potrebno preizkusiti in vzeti v roke. Na spletu je veliko kitar, ki niso primerne za igranje. Prodajajo se v določenih kompletih. 

Ne pravim, da so vse slabe, vendar je take »poceni« kitare velikokrat težko uglasiti in nanje težko igrati ... 

Absolutno ne kupujte kitare v raznih trgovinah s hrano in ostalimi artikli, vsi vemo, katere so to.

V šoli smo več kot pripravljeni svetovati in izbrati najboljšo opcijo pri nakupu kitare, glede na želje in finančne okvirje, zato nas lahko pokličete na 031 213 509.

Popolnoma razumljivo je, da se starši bojite, da bi se otrok po prvih nekaj tednih ali mesecih naveličal igrati. 

V takem primeru je možno kitaro prodati naprej v šoli, tako da se vam ni treba bati, da bo vaša investicija v kitaro neupravičen strošek. 

Glasba je jezik. Jezika se otrok ne uči s pomočjo pravil, ampak skozi igro, poslušanje itd. 

Enako je pri glasbi. Glasbena teorija in note so seveda zelo pomemben del učenja in igranja, vendar za določene cilje. 

Veliko bolj pomembno je, da otrok razvije veselje do glasbe in igranja kitare. 

Šele kasneje pride na vrsto teorija, če je seveda to relevantno za glasbene želje otroka. 

To je najpomembnejša naloga, ki jo morate opraviti kot starši. 

Gre za vaše otroke in pomembno je, da razumete, kam vpisujete otroka. Vse, kar vam lahko svetujem je, da ne izbirate učitelja glede na lokacijo in ceno. 

Najbližja šola ali učitelj kitare nista nujno najboljša. Najcenejša seveda tudi ne.

Otrok ne razume, kaj je dober učitelj in kaj ne. In vse neuspehe pri igranju kitare, ti so lahko plod slabega učitelja, bo otrok prenesel nase in o sebi oblikoval mnenje, da »ne zna«, »ni dovolj dober« itd. 

To je nekaj najslabšega, kar lahko naredite za vašega otroka. Velikokrat se neuspeh pri enem hobiju prenese v druge in počasi otrok oblikuje slabo samopodobo, ki mu v življenju ne bo koristila. 

Take povezave je velikokrat zelo težko opaziti, zato je toliko bolj pomembno, da ste na to res pozorni. 

Nikoli ne dovolite, da učitelj zmerja otroka ali ga celo žali. Na žalost k nam pride kar nekaj "ranjenih otrok" z zelo slabimi izkušnjami s prejšnjimi učitelji. 

Na kratko: učitelj mora biti izobražen za učenje kitare in ne samo dober kitarist. Sploh je to pomembno pri začetnikih. Šola mora imeti program, ki bo vašega otroka znal usmeriti na pravo pot do njegovih ciljev, tudi če so ti zelo preprosti. 

Tako, to je nekaj osnovnih informacij, za katere mislim, da jih vsi starši potrebujete, preden se odločite za učitelja kitare

Za kakšnakoli dodatna vprašanja, informacije ali pomoč pri izbiri inštrumenta smo seveda dosegljivi na 031 213 509, lahko pa se prijavite na brezplačno informativno uro, kjer se lahko vaš otrok spozna s sistemom učenja, z okoljem, v katerem učimo ter seveda z učitelji.

Prijavite se na informativno uro

Naj otrok spozna svojega učitelja

Preden svojega otroka vpišete v glasbeno šolo, nas obiščite.

S klikom na spodnji gumb boste preusmerjeni na prijavni obrazec, kjer nam lahko poveste več o željah vašega otroka.

Z veseljem čakam, da se spoznamo, poklepetamo in pripravimo program, ki bo ustrezal vašemu otroku.

Prijava na brezplačno informativno uro